Met verdriet en verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van Herman Ottevaere.

Voor zijn jarenlange inzet als bestuurslid zijn wij hem veel dank verschuldigd.

Onze gedachten en medeleven gaan uit naar zijn familie en vrienden.

Herman Ottevaere leerde schaken aan zijn neef Jos Gobert en maakte als jonge snaak na WOII een bloeiperiode mee met de club van Kortrijk, waarin toen diverse Vlaamse toppers speelden (Missiaen, Van As, Opsomer, Vrancken, Gobert, Vansteenkiste, Gerits). In het seizoen van 1961-1962 wordt hij clubkampioen van Kortrijk, slechts één van zijn vele titels binnen en buiten de club. Sinds de jaren 80 werd hij voorzitter van de club.

Herman Ottevaere was een veteraan in de Belgische schaakwereld, hij was van heinde en ver gekend.
Hij was lid van tal van verenigingen, in het bijzonder: decennia lid van het bestuur van de West-Vlaamse schaakliga en jaren voorzitter van de Kortrijkse schaakclub.
Hij was ook één van de Belgische spelers met het meest gespeelde officiële partijen op zijn conto: ik lees 2583!!
Op Fiches FRBE (frbe-kbsb.be).

Naast natuurlijk al de niet officiële partijen en officiële partijen zonder elo in een tijd waar er nog geen elo toegekend werd (aan alle schakers).

Herman Ottevaere is onmiskenbaar verbonden met de geschiedenis van de Kortrijkse schaakclub, die later – waar hij lang voor geijverd heeft - de titel koninklijk kreeg.
Hij is begonnen in de Kortrijkse schaakclub in de jaren 50. Waarschijnlijk een decennium later werd hij voorzitter en bleef hij dit tot rond 2000.
In die jaren is Kortrijk opgeklommen in interclub tot zelfs 1ste Nationale.

Herman was een fervent schaker. Tijdens de week ging hij quasi iedere dag naar een andere schaakvriend om een partij te spelen.
Vrijdagavond speelde hij competitie in de Kortrijkse schaakclub, Zaterdagmiddag in de Roeselaarse schaakclub en zondagmiddag liga of interclub.
Dit bleef hij jaren doen, tot uiteindelijk enkele jaren geleden hij me wist te vertellen dat hij de vrijdagavond niet meer kon riskeren om nog met de auto in het donker te rijden.
De laatste jaren speelde hij enkel nog tijdens de dag, zaterdagmiddag in Roeselare en zondag nog enkele partijen liga.

Voor Roeselare is de inbreng van Herman een enorme boost geweest. Hij geeft meteen zijn visitekaartje af door de openingsblitz te winnen, én de voorronden (met een perfecte 9/9). Hij zal meteen vier titels op rij behalen, en een vijfde in 2002-03. Veel jonge spelers hebben zich aan zijn spelniveau kunnen optrekken. We kunnen gerust zeggen dat de club vandaag niet in tweede nationale zou spelen zonder de inbreng van Herman.


Naast clubschaker was hij ook decennia lang een goede correspondentie schaker. In een schaaktijdperk waar er nog per brief een zet verzonden werd en het gebruik van een schaakprogramma nog niet bestond, wist hij vele successen te boeken.
Ik wil dan ook afsluiten met een correspondentie partij waar hij heel trots op was. Hij verloor die partij, maar de partij werd genomineerd voor een prijs, met destijds enkele (top)grootmeesters in de jury. Als ik me niet vergis, staat die partij ook in één van de boeken van Jacob Aagaard.

Herman Ottevaere vs Karel Falleyn (1973) Falleynquinox (chessgames.com)

Pieter Truwant en Peter Degrieck